lunes, 14 de mayo de 2012






MANIFEST EN DEFENSA DEL SISTEMA EDUCATIU DE LES ILLES BALEARS

Les entitats més representatives de la Comunitat Educativa de les Illes Balears, des de la Federació Autònoma d'Associacions d'Estudiants (FADAE), les Federacions d'Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (COAPA i FAPA Eivissa) i les organitzacions sindicals ( STEI, CCOO i UGT) veim amb indignació com des del Govern de les Illes Balears es segueix retallant l’Educació i abocant la nostra societat al fracàs educatiu i social.
Les darreres retallades anunciades al Pla d'Equilibri Econòmic del Govern de les Illes Balears, ens conduiran al més gran desequilibri educatiu i social de la història recent de les nostres Illes. Queda molt lluny l’objectiu de reduir les taxes d’abandonament escolar i de fracàs escolar a les Illes Balears i les “autopistes de l'Educació” promeses pel President José Ramón Bauzá.
Les retallades del Pla d'Equilibri Econòmic es concreten en les següents:
- L’augment de ràtios a les aules, fins a 30 a Educació Primària i fins a 36 a Secundària, dificulten l’atenció individualitzada a l’alumnat, incrementen la càrrega de feina del personal docent i perjudiquen les expectatives de l’alumnat que necessita més atenció.
- La no cobertura de les baixes laborals de menys de 30 dies perjudiquen l’alumnat, que no disposarà de substitut/a per continuar amb el currículum i acabar el temari a final de curs amb l’aprofitament necessari.
- La supressió d’ajudes i subvencions a entitats i la cancel·lació dels programes de Prevenció i Intervenció Socioescolar i dels Cursos d'Aprenentatge Professional Inicial, tanquen les vies de recuperació d’alumnat que acabarà en abandonament escolar.
- Sota l’eufemisme de “Reordenació dels Centres de Formació del Professorat. CEPs (Centres d’Ensenyament del Professorat), EOEP (Equips d’Orientació Educativa i psicopedagògica), EAP (Equips d’Atenció psicopedagògica i Camps d’Aprenentatge)  s’hi amaga  l’eliminació de personal d’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials i d’especial suport educatiu i de cursos de formació del professorat.
- Les retallades en el sou dels docents, així com l'increment d’hores lectives, fomenten el desànim i perjudiquen la capacitat dels docents d’exercir en les millors condicions la seva tasca docent.
- L’eliminació del Consell de la Joventut, l'increment de les taxes universitàries i la reducció de les beques d’estudi.
Aquestes retallades, afegides a les que s’han produït aquests darrers mesos, com la supressió de professorat d’atenció a la diversitat, de programes de reforç educatiu i d’acolliment lingüístic i cultural per a la població nouvinguda; d’inversions en la construcció i reforma d’infraestructures educatives; el retall de les dotacions econòmiques de funcionament dels centres educatius; l’eliminació i manca de places de Cicles Formatius, escoles d’idiomes i escoles d’adults; la desaparició d’activitats i serveis complementaris (escoles matineres, menjadors escolars, transport escolar, activitats extraescolars); les retallades pressupostàries a la Universitat, de programes d’innovació i investigació; retallades i supressió d’ajudes i beques de menjador, reutilització de llibres de text, i un llarg etcètera, comprometen la viabilitat de l’Educació de QUALITAT i EQUITATIVA que defensam.
Per tot això, emplaçam a tota la Comunitat Educativa, personal docent i no docent, famílies i alumnat, i a tota la Societat a defensar una Educació de qualitat per les nostres filles i els nostres fills.

No hay comentarios:

Publicar un comentario